13 милиарда кубически метра газ може да добива годишно може да

...
13 милиарда кубически метра газ може да добива годишно може да
Коментари Харесай

Добрев: България може да добива 13 млрд. куб. м. газ в Черно море

13 милиарда кубически метра газ може да добива годишно може да добива България от две залежи в блок " Хан Аспарух " в Черно море. В момента страната ни използва към 2 милиарда и половина кубика газ на година.

Това съобщава  " По света и у нас ", като цитира депутата и някогашен енергиен министър Делян Добрев, който прави оценка като извънредно добра вест за страната посоченото.

Уточнява се, че това са изнесли като резултати пред парламентарната енергийна комисия от Консорциума сред " ОМВ и Тотал ", който от 2012 година изследва залежите на природен газ в българската акватория на Черно море. Проучванията към този момент са на финалната права.

" Техните упования са в първите 10 години от употреба на възможните две залежи, които те се надяват да потвърдят при започване на следващата година са да добиват по 13 милиарда газ на година за първите 10 години. След това добива да намалее в извествен смисъл до към 8 милиарда кубика. Което е извънредно добра вест за България ", съобщи Делян Добрев.

На този стадий това са техни упования, само че те ги демонстрираха с съответни количества, което за мен е много безапелационно, прави оценка той. 

" Т.е. ние ще добиваме пет пъти пъвече газ, в сравнение с употребява България. Съответно това количество ще го изнасяме. И в случай че изнасямаме 10,5 милиалда кубика, съгласно упованията на консорциума, ние ще се превърнем в по-голям експортьор на газ за Европа, в сравнение с да вземем за пример Азербайджан, съобщи Добрев. И в случай че вземе за база тези 13 милиарда кубика и ги умножим по пазарната цена на газа сега, по 30% се получава, че държавния бюджет ще печели или в него ще внася консорциума 2,7 милиарда лв. всяка година ".

Блок " Хан Аспарух " се намира в североизточната част от българската акватория на Черно море и е покрай открито находище на природен газ в Румъния.

През предходната година огромно находище от газ беше намерено в турската акватория на Черно море. То се намира напълно покрай различен български блок - Терес в югоизточната част на нашата акватория.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР